De Sims classificatie dient jaarlijks vastgesteld te worden. Om het risicoprofiel te kunnen bepalen wordt er een screening uitgevoerd. Deze screening bestaat uit de volgende onderdelen:
- Anamnese
- Inspectie:
- Huidinspectie: waarbij wordt gelet op eelt, bloedingen onder eelt, blaren, likdoorns, kloven, oedeem, roodheid en warmte, kleur en temperatuur van de huid van onderbenen en voeten, wondjes, (doorgemaakt) ulcus, voetchirurgie.
- Nagelinspectie: waarbij wordt gelet op aanwezigheid van schimmelnagels, ingroeiende nagels, hypertrofische nagels en afwijkingen in nagelvorm.
- Inspectie en onderzoek van voetvorm- en standsafwijkingen: bijvoorbeeld hamer- en klauwtenen, prominerende metatarsalia, hallux abducto-valgus, bunion, doorgemaakte amputaties en limited joint mobility.
- Vaatonderzoek: Palpatie van de vaten inclusief Doppler onderzoek en zo nodig het bepalen van de EAI-index.
- Neurologische testen: Uitvoeren van neurologische testen met het 10-grams Semmes-Weinstein monofilament en de 128 Hz stemvork.
- Uitvoeren van een functieonderzoek: Beweeglijkheid en stabiliteit testen van de voetgewrichten. Er kunnen spiertesten (spierkracht, spierlengte) en pijn provocaties worden uitgevoerd.
- Huidtemperatuur: Controle van temperatuurverschillen (infrarood huidtemperatuurmeter) tussen linker en rechter onderbeen en/of voet.
- Schoeisel: Beoordeling van de pasvorm (lengte, breedte en teenhoogte) en slijtage.
- Behandelplan: Waarin opgenomen de podotherapeutische diagnose, behandeldoel(en), behandelmogelijkheden en behandelmethode(s), behandelfrequentie en evaluatie. Tevens wordt Sims classificatie met bijbehorend zorgprofiel vastgesteld.
- Educatie patiënt: Uitleg over de interpretatie van de Sims classificatie met bijbehorend zorgprofiel. Tevens aanvullende adviezen over dagelijkse voetverzorging, schoeisel en neuropathie.